2012. július 18., szerda

Levendula szörp


Hozzávalók:
Egy jó nagy csokor levendula (ez nálam szárastól egy nagy marék levendulát jelent kb. 200g)
3l víz
3kg cukor
15g (kb. 3 teáskanál) citromsav

A szárától megszabadított levendula virágzatot egy nagy fazékba teszem, majd vízzel felöntöm. Mivel ezek a kis haszontalanok egyből feljönnek a tetejére egy kistányérral lenyomatom őket a víz alá.  Ezután egyszerűen beteszem a hűtőbe és állni hagyom 1-2 napig.


Miután letelt az 1-2 nap, kiveszem a hűtőből. Ennél a momentumnál fontos tudnom, hogy mennyi vízzel öntöttem fel a virágokat, mert literenként 1 teáskanál citromsavat kell hozzá tenni. Ezután fél órát ismét pihenni hagyjuk.


Leszűrjük egy gézen keresztül, majd feltesszük a gázra, hogy felmelegedjen. Amikor már elég meleg, levesszük a gázról és hozzáteszünk annyi kilogramm cukrot, ahány liter vizet öntöttünk rá. Addig keverjük amíg el nem olvad a cukor. Miután ez megtörtént forraljuk fel a szirupot és forrás után kb. 5 percig hagyjuk forrni. Ezután már tölthetjük a sterilizált üvegeinkbe és mehet a dunsztba!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése