2012. július 18., szerda

Karob szirup


KAROB SZIRUP (gulepp tal-harrub)


Hogy honnan jutott eszembe, hogy ebből az izéből, amit Horvátországban a piacon találtunk szirupot csináljak?  Már többször tettem említést Eszter blogjáról, szóval onnan származik ez a recept is.
A karobot sokan ismerik! Legalábbis abban a formájában, ahogy a bio boltokban árulják. Régebben én is próbálkoztam vele, de mégis inkább a Holland kakaópornál maradtam.  A karobport a szentjánoskenyérfa magjának pörkölésével és őrlésével állítják elő. Nem szeretném a lexikont kiírni, ezért ha valakit érdekel „guglizzon” rá!

Ismerkedés a karob terméssel....

 Szóval mikor a piacon megpillantottam a karob termést egyből bevillant Eszter receptje és tudtam, hogy ebből nekem vennem kell! Persze azért az árus nénit megkérdeztem, hogy ők hogyan használják fel?! Nagyon aranyos volt, egyből megragadott egy üveget és töltött nekem. Megmondom őszintén először nem nagyon értettem, mert igazából valami klassz sütemény receptre számított inkább. Unszolt, hogy igyam meg. Hát…. finomnak finom volt, édes, pikáns de nagyon erős (szerintem vetekedik a pálinka erősségével). Udvariasan megköszöntem és megkérdeztem, hogy ezt, hogyan csinálják. Megtudtam, hogy egyszerűen beleraknak egy termést a szeszbe és ettől és persze a hónapokig tartó érleléstől lesz ilyen finom ez a likőr. Okosan bólogattam, majd kértem belőle másfél kilót! Hát sajnálom, hogy nem láttátok a piacos néni arcát!  Szerintem a mai napig azt hiszi, hogy valami alkoholistával hozta össze a sors, mert ennyi karobot egyszerre még soha nem adott el.

Hozzávalók:
1 kg érett (barna) karob
1 kg nádcukor
2 l víz
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg


Először alaposan mossuk meg a karobot, legalább kétszer háromszor öblítsük le a vizet róla, majd hagyjuk megszáradni. Miután megszáradt tegyük szétterítve egy tepsibe és kb. 170-180 fokon pirítsuk 10 percet.


Miután az egész lakást, ez a kellemes pörkölt kakaós csokis illat lengi körül biztosak lehetünk benne, hogy a karob termésünk alaposan megpirult. Törjük két három darabra a termést és tegyük egy mély lábasba, majd öntsünk rá 2 l vizet és tegyük be a hűtőbe 24 órára pihenni.


Másnap a jól kiázott karobot tegyük a tűzre és körülbelül egy órát hagyjuk gyöngyözve forrni. Eztán szűrjük le, intsünk búcsút a termésnek és tegyünk 1 kg cukrot és ½ teáskanál szegfűszeget a karob levünkhöz.
Lassú tűzön gyöngyözve forraljuk addig, amíg sűrű, csodálatos mély barna szirupot nem kapunk. Ez a folyamat akár két óra hosszat is eltarthat.

A végeredmény pedig magáért beszél!

Az eredeti receptet itt olvashatjátok:  http://www.ilovefood.com.mt/recipes/gulepp-tal-harrub-carob-syrup/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése