Torták

Gyermekeim születés óta, jobban mondva a születésnapok megünneplése óta foglalatoskodom mesetorta sütéssel. Természetesen az első születésnapi tortát, mint kezdő anyuka én is a cukrászdából hozattam. Feldühödve a magas áron, és az íztelenségen (vagy túlzott édes ízen) saját magam készítettem el, egy kedves ismerős receptjét. Azóta is nagyon szeretjük és a családi születésnapok elmaradhatatlan része az isteni Marcipán mesetorta különböző formákban.




Az első próbálkozásom egy piros Tűzoltó autó volt.  Nem 100%os-ra sikeredett, de az íze és az a tény, hogy hihetetlen gyorsan elfogyott, arra sarkalt, hogy újra próbálkozzak.

A következő  szülinapra nagyobbik fiam, aki akkor éppen Thomas-lázban égett, mi mást is kívánhatott volna?!


 És a születésnapokkal együtt jöttek az újabb kívánságok is...

 A kedvenc kis robot a Rolie Polie Oli meséből


majd Postás Pat és macskája


A kis vonat a Chuggingtonból...



 Jött a legó őrület....



és a Peonza korszak...



Akinek nincs türelme egy tortácskával akár 8-12 órát elbíbelődni (gyakorlattal ez akár már 4 órára is lecsökkenhet) az ne kezdjen bele. De mindenkinek csak ajánlani tudom, elmondhatatlanul jó érzés, hogy "anya meglepetéstortáját" ugyanolyan izgalommal várják fiam, mint a játékokat, ajándékokat.

Remélem ezzel a kis ízelítővel kedvet csináltam  a saját készítésű, házi mesetortához és az alábbi recept - melyet én is kaptam jó néhány éve - segít abban, hogy tökéletes legyen a végeredmény!

A piskóta receptje:

Hozzávalók: (24-26 cm átmérőjű torához)

(Én szinte mindig ebből két adagot sütök)

 10 db         egész tojás
10 ek          finom liszt
10 ek          kristálycukor
1 csipet     
5 dkg         Jilk paszta


Az összes hozzávalót tedd bele egy nagyobb műanyag keverőtálba, és robotgéppel nagy fokozaton dolgozd össze. Akkor lesz jó, amikor a térfogata 40-80%-kal több lesz. Ez kb. 5-8 perc elteltével várható.

Amikor ezzel elkészültél, tedd egy sütőpapírral kibélelt kör formájú tortasütőbe.
Én úgy szoktam kisütni, hogy a fenti adagot elosztom 3 részre, és így egyenként sütöm ki a lapokat. Egybe is lehet, de én jobb szeretem külön-külön, méghozzá azért, mert sokkal jobb a lapokat megkenni, ugyanis nem „morzsálódik”, és nem süpped be a piskóta, egyenletesebb, szebb felülete lesz.

A sütés hőfoka 180-190 C-fok.
A sütés ideje: kb. 6-12 perc. A lényeg, hogy szép zsemleszínű legyen.


Fontos, hogy csak tökéletesen kihűlt lapra kend a tortakrémet. Ha egy kicsit is meleg, megfolyik rajta a krém. 

Az igazi csokis krém: (átlagos 24-26cm torta)

Hozzávalók: (24-26 cm átmérőjű torához)


8 db                       tojássárga
6 ek                        kristálycukor
8-10 ek                  lefőzött fekete kávé
8-10 tk                  kakaópor                             (Holland, vagy Mozart kakaó)
500 g                     Ráma margarin                  (tejérzékenyeknek Liga)
16-20 csepp         csokoládé aroma               (el is hagyható)

Előkészítjük a gőzfürdőt, azaz egy lábasba 2 ujjnyi vizet engedünk, ebbe teszünk egy tűzálló (lehetőleg fém) edényt.  Amíg a víz felforr, elkészítjük a krém alapját.

A tojás sárgákat és a cukrot egy közepes műanyag tálba tesszük és kb. 3-6 percig habosra keverjük.  (Mint ha piskóta-tésztához kevernénk ki.)  

Ezt a masszát áttöltjük az előkészített gőzfürdő fém edénybe, és gőz fölött besűrítjük folytonos keverés mellett. Először kicsit folyósabb lesz, de ahogy melegszik kicsit sűrűbb masszát kapunk. (Lassú folyamat, türelem kell hozzá.)  

Amikor már kicsit sűrűbb állagú apránként a tetejére szórjuk a kakaót, hozzáöntjük a kihűtött kávét, majd alaposan, határozott mozdulatokkal összedolgozzuk.  

Mindezt addig folytatjuk, amíg a szükséges mennyiséget hozzákevertük. Ekkor hirtelen sokkal sűrűbb lesz a krém, tovább kell keverni kézi habverővel. (Ne robotgéppel!!!) Figyelni kell arra, hogy a kakaóport alaposan és egyenletesen keverjük el.   

Amikor kellően besűrűsödött, vedd ki a gőzfürdőből a fém edényt és tedd félre. Nem kell hűtőbe tenni, de ha sietni kell, a gőzfürdő vizét cseréld le hideg vízre, és abba állítsd vissza a fém edényt. (Így 2-3 cserével néhány perc alatt lehűl megfelelő hőmérsékletre.)

Amikor teljesen kihűlt a masszát töltsd át egy közepes méretű műanyag keverőtálba. Add hozzá a Ráma margarint és alaposan, több percen keresztül keverd habosra gépi habverővel. Fontos: a margarint felhasználás előtt 1-2 órával vedd ki a hűtőből, tedd tányérra, nyissad szét a csomagolását. Ha nem elég lágy, akkor a krémben apró margarinpöttyök lesznek, bármennyi ideig is dolgozod össze robotgéppel. Mikrózni felesleges, könnyű túlhevíteni és akkor nem lesz alkalmas a krémhez.  

  A csokis krémhez nagyon jól passzol a magozott meggybefőtt.

Aki szereti még az üvegben (a lecsurgatás előtt) 4-6 csepp rum, vagy konyakmeggy aromával ízesítheti. Ebben az esetben néhány órát állnia kell, hogy a meggy átvegye az aroma ízét. Legjobb a tortakészítés előestéjén előkészíteni, hogy másnapra fincsi legyen. Ha a torta csak felnőtteknek készül használhatsz valódi rumot.

A tortába lecsurgatott felezett meggyet szoktam tenni, jó sokat, hiszen nagyon pikánssá teszi. Nagyon kellemes, ha minden falathoz jut egy szem meggy. Aki mégsem szeretné „kipöckölheti”.



A legújabb szerzemény Marci 6. szülinapjára egy saját "ájfón".