2012. május 6., vasárnap

Medvehagymás pogácsa


Körül belül 3 éve ismertem meg a ezt a kis zöld vitaminbombát.  Kezdetem csak szendvicshez fogyasztottuk. Majd jött a medvehagymás nokedli. Meg még más is. Aztán gondoltam, hogy legyen belőle télen is. Így került kicsit megfonnyasztva üvegbe téve, aprítva olajba, darabosra vágva zacskóba téve a fagyasztóba.

Jó néhány héttel ezelőtt az egyik közösségi portálon megláttam egyik ismerősömnél a képet! Mivel már a bio boltban többször vásároltam medvehagymás pogit, már éreztem is az ízlelőbimbóimmal ezt a finomságos csemegét.

A recept kiváló, ezért megosztom veletek is.



Medvehagymás pogi1.



Hozzávalók:
 
50 dkg margarin
2 tojás
1 csomag élesztő  vagy egy friss élesztő (én a frisset szeretem)
1 csokor medvehagyma

cukor
tej
A pogi tetejére: nagy szemű só, fekete szezám mag, sajt..

A lisztet összekeverjük 4 teáskanál sóval, 4 evőkanál cukorral, és az összevágott medvehagymával. Mindezt elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a két tojást és gyúrjuk annyi tejfölt hozzáadva, hogy lágy tészta legyen. Vastagra kinyújtjuk és összehajtogatva kelesztjük 20-40 percig, majd újra gyúrjuk és nyújtva/összehajtogatva kelesztjük újabb 20-40 percig. A megkelt tésztát kb. 1 cm vasragra nyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, tetejüket tejfellel megkenjük és ízlés szerint megszórjuk ( reszelt sajttal és/vagy szezám maggal és/vagy nagy szemű sóval...stb ). Jól kisütjük - és vigyázunk, hogy nehogy egyszerre faljuk be az egészet :))!

 

A pogi tetejére: nagy szemű só, fekete szezám mag, sajt..
A lisztet összekeverjük 4 teáskanál sóval, 4 evőkanál cukorral, és az összevágott medvehagymával. Mindezt elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a két tojást és gyúrjuk annyi tejfölt hozzáadva, hogy lágy tészta legyen. Vastagra kinyújtjuk és összehajtogatva kelesztjük 20-40 percig, majd újra gyúrjuk és nyújtva/összehajtogatva kelesztjük újabb 20-40 percig. A megkelt tésztát kb. 1 cm vasragra nyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, tetejüket tejfellel megkenjük és ízlés szerint megszórjuk ( reszelt sajttal és/vagy szezám maggal és/vagy nagy szemű sóval...stb ). Jól kisütjük - és vigyázunk, hogy nehogy egyszerre faljuk be az egészet :))!

 
A lisztet összekeverjük 4 teáskanál sóval, 4 evőkanál cukorral, és az összevágott medvehagymával. Mindezt elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a két tojást és gyúrjuk annyi tejfölt hozzáadva, hogy lágy tészta legyen. Vastagra kinyújtjuk és összehajtogatva kelesztjük 20-40 percig, majd újra gyúrjuk és nyújtva/összehajtogatva kelesztjük újabb 20-40 percig. A megkelt tésztát kb. 1 cm vasragra nyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, tetejüket tejfellel megkenjük és ízlés szerint megszórjuk ( reszelt sajttal és/vagy szezám maggal és/vagy nagy szemű sóval...stb ). Jól kisütjük - és vigyázunk, hogy nehogy egyszerre faljuk be az egészet :))!
 

 
  • 1,1 kg liszt, 
  • 25 dkg margarin, 
  • 380 gr tejföl, 
  • 50 ml tej, 
  • 5 dkg élesztő, 
  • 3 tojássárga, 
  • 1 púpozott evőkanál só, 
  • 1 teáskanál cukor, 
  • két jó nagy marék medvehagyma, 
  • 1 tojássárga és 3 evőkanál tej a pogácsák tetejének kenéséhez


1 kg liszt
Azóta kipróbáltam egy másik receptet is, ez is fincsi. 

Medvehagymás pogi2.

Hozzávalók:  

A tejfölt elkeverjük a tejjel, meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és a sót, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezalatt a medvehagymát apróra vágjuk, elkavarjuk a margarinnal. A lisztben elmorzsoljuk a medvehagymás margarint és a tojások sárgáját., majd a felfuttatott élesztővel ruganyos tésztát gyúrunk. Letakarva kelni fél órát kelni hagyjuk. Lisztezett felületen 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kivágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 15 percig tovább pihentetjük. A tojássárgát a 3 evőkanál tejjel elkavarjuk, megkenjük vele a pogácsák tetejét, majd a 190 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt világos pirosra sütjük. Másnap is finom.!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése