Körül belül 3 éve ismertem meg a ezt a kis zöld vitaminbombát. Kezdetem csak szendvicshez fogyasztottuk. Majd jött a medvehagymás nokedli. Meg még más is. Aztán gondoltam,
hogy legyen belőle télen is. Így került kicsit megfonnyasztva
üvegbe téve, aprítva olajba, darabosra vágva zacskóba téve
a fagyasztóba.
Jó néhány héttel ezelőtt az egyik közösségi portálon megláttam egyik ismerősömnél a képet! Mivel már a bio boltban többször vásároltam medvehagymás pogit, már éreztem is az ízlelőbimbóimmal ezt a finomságos csemegét.
A recept kiváló, ezért megosztom veletek is.
Hozzávalók:
50 dkg margarin
2 tojás
1 csomag élesztő vagy egy friss élesztő (én a frisset szeretem)
1 csokor medvehagyma
só
cukor
tej
A pogi tetejére: nagy szemű só, fekete szezám mag, sajt..
A lisztet összekeverjük 4 teáskanál sóval, 4 evőkanál cukorral, és az összevágott medvehagymával. Mindezt elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a két tojást és gyúrjuk annyi tejfölt hozzáadva, hogy lágy tészta legyen. Vastagra kinyújtjuk és összehajtogatva kelesztjük 20-40 percig, majd újra gyúrjuk és nyújtva/összehajtogatva kelesztjük újabb 20-40 percig. A megkelt tésztát kb. 1 cm vasragra nyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, tetejüket tejfellel megkenjük és ízlés szerint megszórjuk ( reszelt sajttal és/vagy szezám maggal és/vagy nagy szemű sóval...stb ). Jól kisütjük - és vigyázunk, hogy nehogy egyszerre faljuk be az egészet :))!
A pogi tetejére: nagy szemű só, fekete szezám mag, sajt..
A lisztet összekeverjük 4 teáskanál sóval, 4 evőkanál cukorral, és az összevágott medvehagymával. Mindezt elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a két tojást és gyúrjuk annyi tejfölt hozzáadva, hogy lágy tészta legyen. Vastagra kinyújtjuk és összehajtogatva kelesztjük 20-40 percig, majd újra gyúrjuk és nyújtva/összehajtogatva kelesztjük újabb 20-40 percig. A megkelt tésztát kb. 1 cm vasragra nyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, tetejüket tejfellel megkenjük és ízlés szerint megszórjuk ( reszelt sajttal és/vagy szezám maggal és/vagy nagy szemű sóval...stb ). Jól kisütjük - és vigyázunk, hogy nehogy egyszerre faljuk be az egészet :))!
A lisztet összekeverjük 4 teáskanál sóval, 4 evőkanál cukorral, és az összevágott medvehagymával. Mindezt elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a két tojást és gyúrjuk annyi tejfölt hozzáadva, hogy lágy tészta legyen. Vastagra kinyújtjuk és összehajtogatva kelesztjük 20-40 percig, majd újra gyúrjuk és nyújtva/összehajtogatva kelesztjük újabb 20-40 percig. A megkelt tésztát kb. 1 cm vasragra nyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, tetejüket tejfellel megkenjük és ízlés szerint megszórjuk ( reszelt sajttal és/vagy szezám maggal és/vagy nagy szemű sóval...stb ). Jól kisütjük - és vigyázunk, hogy nehogy egyszerre faljuk be az egészet :))!
- 1,1 kg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 380 gr tejföl,
- 50 ml tej,
- 5 dkg élesztő,
- 3 tojássárga,
- 1 púpozott evőkanál só,
- 1 teáskanál cukor,
- két jó nagy marék medvehagyma,
- 1 tojássárga és 3 evőkanál tej a pogácsák tetejének kenéséhez
1 kg liszt
Azóta kipróbáltam egy másik receptet is, ez is fincsi.
Hozzávalók:
A
tejfölt elkeverjük a tejjel, meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és a
sót, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezalatt a medvehagymát apróra
vágjuk, elkavarjuk a margarinnal. A lisztben elmorzsoljuk a
medvehagymás margarint és a tojások sárgáját., majd a felfuttatott
élesztővel ruganyos tésztát gyúrunk. Letakarva kelni fél órát kelni
hagyjuk. Lisztezett felületen 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk,
pogácsaszaggatóval kivágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 15
percig tovább pihentetjük. A tojássárgát a 3 evőkanál tejjel elkavarjuk,
megkenjük vele a pogácsák tetejét, majd a 190 fokra előmelegített
sütőben 15 perc alatt világos pirosra sütjük. Másnap is finom.!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése