Gyermekeim születés óta, jobban mondva a születésnapok megünneplése óta foglalatoskodom mesetorta sütéssel. Természetesen az első születésnapi tortát, mint kezdő anyuka én is a cukrászdából hozattam. Feldühödve a magas áron, és az íztelenségen (vagy túlzott édes ízen) saját magam készítettem el, egy kedves ismerős receptjét. Azóta is nagyon szeretjük és a családi születésnapok elmaradhatatlan része az isteni Marcipán mesetorta különböző formákban.
Az első próbálkozásom egy piros Tűzoltó autó volt. Nem 100%os-ra sikeredett, de az íze és az a tény, hogy hihetetlen gyorsan elfogyott, arra sarkalt, hogy újra próbálkozzak.
A következő szülinapra nagyobbik fiam, aki akkor éppen Thomas-lázban égett, mi mást is kívánhatott volna?!
És a születésnapokkal együtt jöttek az újabb kívánságok is...
A kedvenc kis robot a Rolie Polie Oli meséből
majd Postás Pat és macskája
A kis vonat a Chuggingtonból...
Jött a legó őrület....
és a Peonza korszak...
Akinek nincs türelme egy tortácskával akár 8-12 órát elbíbelődni (gyakorlattal ez akár már 4 órára is lecsökkenhet) az ne kezdjen bele. De mindenkinek csak ajánlani tudom, elmondhatatlanul jó érzés, hogy "anya meglepetéstortáját" ugyanolyan izgalommal várják fiam, mint a játékokat, ajándékokat.
Remélem ezzel a kis ízelítővel kedvet csináltam a saját készítésű, házi mesetortához és az alábbi recept - melyet én is kaptam jó néhány éve - segít abban, hogy tökéletes legyen a végeredmény!
A piskóta receptje:
Hozzávalók: (24-26 cm átmérőjű torához)
(Én szinte mindig ebből két adagot sütök)
10 db egész
tojás
10 ek finom
liszt
10 ek kristálycukor
1 csipet só
5 dkg Jilk
paszta
Az összes hozzávalót tedd bele egy nagyobb műanyag keverőtálba,
és robotgéppel nagy fokozaton dolgozd össze. Akkor lesz jó, amikor a térfogata
40-80%-kal több lesz. Ez kb. 5-8 perc elteltével várható.
Amikor ezzel elkészültél, tedd egy sütőpapírral kibélelt kör
formájú tortasütőbe.
Én úgy szoktam kisütni, hogy a fenti adagot elosztom 3 részre,
és így egyenként sütöm ki a lapokat. Egybe is lehet, de én jobb szeretem
külön-külön, méghozzá azért, mert sokkal jobb a lapokat megkenni, ugyanis nem
„morzsálódik”, és nem süpped be a piskóta, egyenletesebb, szebb felülete lesz.
A sütés hőfoka 180-190 C-fok.
A sütés ideje: kb. 6-12 perc. A lényeg, hogy szép zsemleszínű
legyen.
Fontos, hogy csak tökéletesen kihűlt lapra kend a tortakrémet.
Ha egy kicsit is meleg, megfolyik rajta a krém.
Az igazi csokis krém: (átlagos
24-26cm torta)
Hozzávalók: (24-26 cm átmérőjű torához)
8 db tojássárga
6 ek kristálycukor
8-10 ek lefőzött fekete kávé
8-10 tk kakaópor
(Holland, vagy Mozart
kakaó)
500 g Ráma
margarin (tejérzékenyeknek Liga)
16-20 csepp csokoládé aroma (el is hagyható)
Előkészítjük a gőzfürdőt,
azaz egy lábasba 2 ujjnyi vizet engedünk, ebbe teszünk egy tűzálló (lehetőleg
fém) edényt. Amíg a víz felforr,
elkészítjük a krém alapját.
A tojás sárgákat és a cukrot
egy közepes műanyag tálba tesszük és kb. 3-6 percig habosra keverjük.
(Mint ha piskóta-tésztához kevernénk ki.)
Ezt a masszát
áttöltjük az előkészített gőzfürdő fém edénybe, és gőz fölött besűrítjük
folytonos keverés mellett. Először kicsit folyósabb lesz, de ahogy melegszik kicsit sűrűbb masszát kapunk.
(Lassú folyamat, türelem kell hozzá.)
Amikor már kicsit
sűrűbb állagú apránként a tetejére szórjuk a kakaót, hozzáöntjük a
kihűtött kávét, majd alaposan, határozott mozdulatokkal
összedolgozzuk.
Mindezt addig folytatjuk, amíg
a szükséges mennyiséget hozzákevertük. Ekkor hirtelen sokkal sűrűbb lesz a
krém, tovább kell keverni kézi habverővel. (Ne robotgéppel!!!) Figyelni kell
arra, hogy a kakaóport alaposan és egyenletesen keverjük el.
Amikor kellően
besűrűsödött, vedd ki a gőzfürdőből a fém edényt és tedd félre. Nem kell hűtőbe
tenni, de ha sietni kell, a gőzfürdő vizét cseréld le hideg vízre, és abba
állítsd vissza a fém edényt. (Így 2-3 cserével néhány perc alatt lehűl
megfelelő hőmérsékletre.)
Amikor teljesen
kihűlt a masszát töltsd át egy közepes méretű műanyag keverőtálba. Add
hozzá a Ráma margarint és alaposan, több percen keresztül keverd habosra gépi
habverővel. Fontos: a margarint felhasználás előtt 1-2 órával vedd ki a
hűtőből, tedd tányérra, nyissad szét a csomagolását. Ha nem elég lágy,
akkor a krémben apró margarinpöttyök lesznek, bármennyi ideig is dolgozod
össze robotgéppel. Mikrózni felesleges, könnyű túlhevíteni és akkor
nem lesz alkalmas a krémhez.
A
csokis krémhez nagyon jól passzol a magozott meggybefőtt.
Aki szereti még
az üvegben (a lecsurgatás előtt) 4-6 csepp rum, vagy konyakmeggy aromával
ízesítheti. Ebben az esetben néhány órát állnia kell, hogy a meggy átvegye az
aroma ízét. Legjobb a tortakészítés előestéjén előkészíteni, hogy másnapra
fincsi legyen. Ha a torta csak felnőtteknek készül használhatsz valódi rumot.
A tortába
lecsurgatott felezett meggyet szoktam tenni, jó sokat, hiszen nagyon pikánssá
teszi. Nagyon kellemes, ha minden falathoz jut egy szem meggy. Aki mégsem
szeretné „kipöckölheti”.
A legújabb szerzemény Marci 6. szülinapjára egy saját "ájfón".